27 Jun
2011
Posted in: Steg för steg
By    Comments Off

27. Mockup – Skissa din hemsida

Jag rekommenderar att du kollar i kategorin resurser, där finns en post om gratis ritprogram och en post om program som man använder just för att skapa hemside mockups – skisser -funktionslistor.

För att skissa en hemsida nästan alltid att papper och penna är oslagbart!

Det finns också några program att skissa i som balsamiq

och så finns ritprogrammen när du vill ta nästa steg och omvandla din skiss/mockup till en rough/färdig design.

Tänka på
Vem är användaren?
Vilken plattform?

Open source ritprogram. Det duger alldeles utmärkt till att rita hemsideskisser i. Det jag framför allt annat rekommenderar är att du ritar för hand det går så fort! Ett annat trevligt program är Balsamic Mocups – Som du kan testa gratis under en begränsad period, och om du gillar och tycker att programmet är väldigt användbart så kan du köpa det för ___ :-

Det kan vara bra att ha om du vill beställa en hemsida och ordentligt vill kunna skissa upp vad som ska finnas med.

En mockup handlar framför allt om att få med innehåll, och layout, ingen design.

Om du vill förklara och beskriva hur du vill att hemsidan ska se ut i detalj, när det gäller färger m.m. då skapar du istället en designskiss, och då får du t.ex. alltså rita för hand, använda inkscape, photoshop eller något annat ritprogram.

Mockup – Skissa din hemsida.

 

Design skiss återkommer vi till senare! Även denna är givetvis väldigt viktig. Oftast är det dock innehållet som är det primära. Dina besökare är ju ute efter att hitta något särskilt på din hemsida, t.ex. ett telefonnummer eller en adress, och då är det viktigt att du är noga med att det faktiskt finns där på hemsidan! Kolla själv efter och se hur många hemsidor man hopplöst måste söka telefonnummer på! Okej, en del vill faktiskt inte ha telefonsamtal alls eftersom det är mer bekvämt att besvara frågor över mail, billigare i hantering och du kan “Copy-Paste:a” in svar på vanliga frågor. Men även om man väljer denna väg så var noga med att göra det enkelt att hitta till din e-postadress eller till det kontaktformulär som du då har på din hemsida!

 

 

 

 

 

Denna ikon kommer från deviantart-samlingen Kreski

Kika gärna på Länksamlingen med Handritade ikoner.

 

Kika gärna några exempel på vanliga layouts.

Comments are closed.